Skip to main content
Transport GRATUIT la comenzi de peste 135 RON

Serge Lutens și lupul singuratic. Tuberoze criminale

Publicat în
decembrie 15, 2019

Dintre minunățiile industriei și meșteșugului de a face parfumuri, sau artei dacă vreți,  ar trebui să amintim o grupă importantă de flori. Așa numitele flori albe. Parfumierii spun că florile albe sunt acelea care miros înnebunitor în toiul nopții. Sunt parfumuri care, în funcție de raportul din compoziție, dau note de prospețime sau miros carnal.

Cele mai importante flori din grupul celor albe sunt tuberozele, iasomia, caprifoiul, gardenia și liliacul. Combinate între ele dau un parfum amețitor. Deși, să recunoaștem, nici fiecare luată în parte nu vă va lăsa nesimțitor.

→ Parfum de tuberoze de la JFenzi: Le’chel Caroline! Amețitor!

Alt grup de parfumieri, poate așezați mai curând înspre latura chimică a parfumeriei, spun că florile albe, elita acelora, sunt acele flori indolice. Respectiv care conțin un compus organic numit indol. O condiție obligatorie. Mirosul florilor albe este definit a fi luxos, narcotic, amețitor, deschis.

Nu toate florile albe pot face parte din această grupă selectă. (Deși aprecierea de select este relativă…)  De exemplu lăcrămioara, care deși este puternică nu conține indol. Mirosul ei este catalogat a face parte din categoria celor „verzi”.

Florile albe, cele indolice, adesea dau senzația de putred, de veșted, de molie, râncezeală sau fecale. Spuneam însă în articolele noastre anterioare, că mirosurile de la granița decenței, de exemplu, raportul și echilibrul dintre anumite componente (moscul, ambra) pot da o notă animalică și de o sexualitate sau rafinament care te „pun la pământ”. Totul depinde de dozaj. Echilibru.

→ Recitiți: Parfumurile de la granița sexualității

Parfum tuberoze de la JFenzi

Tuberozele

Poate că cea mai importantă floare a acestui grup select este tuberoza. Erbacee, perenă, înaltă de aproximativ un metru, are o tulpină subterană sub formă de bulbi-tuberculi. Florile sunt mari, albe și puternic mirositoare. Este originară din Mexic unde era intens cultivată pentru a parfuma gospodăriile. A fost importată în Europa la începutul secolului XVI.

Se spune că prima oară a fost adusă în secret de călugări francezi în zona Toulon, de acolo răspândindu-se spre est. În zona Florenței, Italia, parfumul de tuberoză a creat și o regulă de comportament. Astfel, fetelor tinere le era interzis să se plimbe prin zonele unde erau cultivate aceste flori. Din cauză că aveau un parfum excitant și fetele n-ar fi putut să reziste avansurilor băieților. (Sursa: Albertvieille.com)

Se cultivă și în România, în Ardeal păstrându-și numele dar în Oltenia și în general Muntenia este cunoscută sub denumirea de chiparoasă. Este o floare care are chiar și un festival dedicat special pentru ea. „Noaptea Tuberozelor” se desfășoară în luna august la Hoghilag, lângă Sighișoara. Citiți pe blogul Ana Maria Onisei despre tuberoze, despre rolul lor în viața unei comunități din Transilvania.

Maeștrii în parfum de tuberoze: Lutens și Sheldrake

Brandul „Serge Lutens” a scos pe piața parfumurilor, în 1999, un flacon cu adevărat amețitor și care a făcut impresie: Tubereuse Criminelle! Costă cam 300 de euro. Se spune că este într-adevăr un parfum criminal.

Chiar dacă rețeta nu a fost creată de însuși Serge Lutens, ci de parfumierul Christopher Sheldrake, merită remarcată această asociere: Sheldrake și Lutens. Cei doi reprezintă un fel de vis cu arome. Aceasta din cauză că niciunul dintre ei nu a pornit în lumea asta cu vreo idee de a face parfumuri. Nici unul, nici altul nu credeau că vor fi parfumieri.

Serge Lutens a ajuns în branșă nu forțat, nu te poate determina nimeni să faci performanță în ceva ce nu-ți place, nici nu poți dealtfel. Serge s-a născut în timpul războiului, a fost despărțit de mamă, a crescut în altă familie iar în adolescență a fost dat să-nvețe o meserie, respectiv să fie frizer. Apoi, și-a descoperit singur pasiunea și talentul pentru fotografie. Iar să facă parfumuri a prins gustul stând prin preajma marilor creatori.

Noi am spune despre Serge Lutens că este dotat și cu un spirit antreprenorial mai rar întâlnit. Dovadă este brandul care-i poartă numele; parfumuri scumpe, interesante, nu pentru oricine…

Cât despre Christopher Sheldrake să spunem că el este arhitect. A ajuns parfumier plimbându-se prin Franța ca să învețe limba. A ajuns la Grasse, iar acolo i s-a schimbat viața.

Creatorul de parfumuri pare a fi un tip mai degrabă discret. A lucrat pentru multe branduri, respectiv Shiseido, Avon, Rochas, SpaceNK și evident Serge Lutens. Seamănă cu un lup singuratic. Echivalentul de freelancer în spațiul online.

Amândoi, Lutens și Sheldrake, iubesc tuberozele. Amândoi au creat parfumuri care au dat pe spate. La figurat dar și la propriu…

Te-ar putea interesa și…

Ați auzit de parfumurile Sarah Horowitz? Aici, în România, poate este mai puțin cunoscut acest nume. Sarah este un parfumier care lucrează în general pe comenzi personalizate. Face parfumuri unice, după rețetele ei. Cel mai mic tarif este de 1000 de dolari, de la această sumă pleacă cea mai modestă comandă pe care i-o puteți […]
De fapt, ca să fim corecți până la sfârșit, acest parfum se numește „Lacrimile sfinte ale Tebei” (Les Larmes Sacrees de Thebes). Așa cum am reiese deja din titlu, este un parfum din dintre cele mai scumpe, considerat al doilea din lume din acest punct de vedere. De ce este așa de scump!? Vom intra […]
            Marketingul unui parfum se face cu bani. Dar nu ajunge. E nevoie de idei, de popularitate și de cineva care să-l vândă. Un parfum este adesea identificat cu o mare vedetă. Ea vinde, nu neapărat parfumul. JFenzi: Parfumuri bune. Surprinzător de bune             Personajul Kramer din serialul de succes Seinfeld inventase la un moment […]